PETRI PIHLAJANIEMI

Petri Pihlajaniemi

 

Syntynyt 23.8.1968 Kristiinankaupungissa.

Siviilisääty: avioliitossa
Ammatti: kansanedustaja, yrittäjä

Carlsrontie 315
64100 Kristiinankaupunki
050 512 1952

petri.pihlajaniemi@eduskunta.fi

 

Suupohjan alueen tukiyhdistys

Ravintola-alalle odotettu alv-alennus

Hallitus päätti viime vuonna, että arvonlisäverokantoja nostetaan yhdellä prosenttiyksiköllä heinäkuussa 2010 - eli muutaman viikon päästä. Osittaista laskuakin tulee, sillä keskimmäiseen arvonlisäverokantaan kuuluu ensi kuusta lähtien myös lounas- ja ravintolaruoka. Tällöin siis kaupasta, lounaspaikasta, kahvilasta tai ravintolasta ostettu ruoka pääsee verotuksellisesti samalle viivalle.

Yleinen arvonlisäverokanta on ensi kuusta lähtien 23 prosenttia. Työvaltaisten palvelujen arvonlisäverokokeilun piiriin kuuluvien hyödykkeiden arvonlisäverokanta nousee 9 prosenttiin. Tähän arvonlisäkantaan kuuluvat muun muassa lääkkeet, kirjat, henkilökuljetukset, majoitukset, kulttuuritilaisuudet sekä parturi- ja kampaajapalvelut. Keskimmäiseen arvonlisäverokantaan, joka on ensi kuusta lähtien 13 prosenttia, kuuluvat ruuan lisäksi muun muassa rehutuotteet.

Tärkeintä tässä uudistuksessa on työllisyyden ja ravintolapalveluiden kannalta nimenomaan se, että lounas- ja ravintolaruokailun arvonlisävero alennetaan samalla tasolle kuin kaupassa myytävän ruuan arvonlisävero. Uudistusta on todellakin odotettu ja kaivattu.

Kuluneen talven ajan kaupasta ja lounaspaikasta ostetussa ruuassa on ollut 10 prosentin ero. Toivottavasti tämä väliaikainen ero on kestetty kohtuullisesti, vaikka vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi ruokaravintoloiden palvelujen kysyntä laski viime vuona. Ensi kuussa astuva uudistus tukee pidemmän päälle naisvaltaisten palvelualojen, kuten ravintola-alan työllisyyttä. Asiantuntija-arvioiden mukaan ruoan arvonlisätasaukset elvyttävät - eli kasvua, työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja tuovat vaikutukset ovat merkittävät.

Tein ravintolaruuan arvonlisäveron alentamisesta kirjallisen kysymyksen kuluvan eduskuntakauden alussa. Valtiovarainministeri vastasi siihen, ettei ravintolaruuan arvonlisäveroa voinut silloin alentaa, koska se ei EU:n sen hetkisten päätösten mukaan kuulunut alempaan arvonlisäverokantaan. Hallitus kuitenkin lupasi vaikuttaa, että asia etenisi siihen suuntaan.

Viime keväänä saatiin EU:sta viimein lupa alentaa lounas- ja ravintolaruuan arvonlisäverokantaa. Tästä johdosta hallitus päätti yhdenmukaistaa ruuan arvonlisäveron 13 prosenttiin ensi kuusta alkaen. Työllisyyden kannalta on rohkaisevaa ja tärkeää, että hallitus toteuttaa muutaman prosenttiyksikön alennuksen erittäin vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. Toivottavasti ravintolat siirtävät veroalennuksen ruuan hintaan. Se kannustaa ihmisiä ostamaan ja käyttämään paikallisia lounas- ja ravintolapalveluita.

Arvonlisäveron yhdistäminen parantaa ravintola-alan työllisyyttä. Se myös vähentää ravintola-alan harmaata taloutta. Lounas- ja ravintolapaikoilla on laaja työllistävä vaikutus. Ne ovat palveluita, jotka elävöittävät paikkakuntaa, eikä niitä voi ulkoistaa yhtäkkiä ulkomaille. Lounaspaikoilla on myös sosiaalisesti kestäviä vaikutuksia. Moni ruokailee mieluusti lounasravintolassa, jossa voi ruokailun ohella tavata muita ihmisiä. 

Petri Pihlajaniemi
Kansanedustaja, yrittäjä

151

 

Seminaari 10.4.
Bio Dux, Kristiinankaupunki

Suupohja - matkalla eteen- vai taaksepäin?

 

Ilmoittautumiset ja lisätietoja osoitteesta hanna-leena.pihlajaniemi(at)netikka.fi