PETRI PIHLAJANIEMI

Petri Pihlajaniemi

 

Syntynyt 23.8.1968 Kristiinankaupungissa.

Siviilisääty: avioliitossa
Ammatti: kansanedustaja, yrittäjä

Carlsrontie 315
64100 Kristiinankaupunki
050 512 1952

petri.pihlajaniemi@eduskunta.fi

 

Suupohjan alueen tukiyhdistys

Pohjanmaalaista energiaa

Vaasan seudun energiayritykset kävivät esittäytymässä keskiviikkona eduskunnassa. Vaasassa sijaitseva pohjoismaiden suurimman energiateknologiakeskittymän yritykset kävivät kertomassa miten ja mistä uutta voimaa löytyy avoimessa tilaisuudessa. Täytyy tunnustaa, että koin ylpeyttä pohjanmaalaisuudestani tuossa tilaisuudessa. Tälläkin hetkellä Vaasan seutu vastaa yli 12 % koko maan teknologiaviennistä ja se on Suomen alueista pisimmällä EU:n 20-20-20 –tavoitteiden saavuttamisessa.

Energiamarkkinat ovat murroksessa. Energiantarve kasvaa globaalisti ja uusiutuvista energiamuodoista ja teknologiasta puhutaan enemmän kuin koskaan, eikä suotta. Ilmastonmuutos ja muut ympäristöhaasteet ovat tosiasioita, joita ei voi lakaista maton alle, vaikka ajat olisivat vaikeat.

Kuluneella vaalikaudella Kokoomus on tehnyt määrätietoisesti töitä ympäristöfiksun yhteiskunnan luomiseksi. Energiaverojen korotuksia on kritisoitu ja on jopa esitetty niiden kumoamista, näin tehtiin myös keskiviikon tilaisuudessa. On hyvä muistaa miksi energiaveroja korotettiin. Energiaveroja korotettiin, että työnantajien jokaisesta työntekijästään maksama Kela-maksu voitiin poistaa. Kela-maksun poistolla varmistettiin mahdollisimman monen suomalainen työpaikan säilyminen talouden taantumasta huolimatta sekä mahdollistettiin kasvun mahdollisuus. Kylmä talvi ja öljyn maailmanmarkkina hinta ovat myös osaltaan nostaneet kotitalouksien energialaskuja.

Lisääntyvä energian tarve ja uusien teknologioiden kehittäminen vaatii paljon tutkimusta. Erilaisten innovaatioiden kehittämiseen tarvitaankin oma innovaatiokulttuurinsa, joka meillä Vaasan seudulla on huippuluokkaa. Kaksi kolmesta Suomessa eniten tutkimukseen ja tuotekehitystyöhön panostavaa yritystä toimii Vaasassa.  Toiseen niistä, Wärtsilään olemme menossa kokoomuksen hallintovaliokuntatyöryhmän kanssa tutustumaan maanantaina.

Tutkimus- ja tuotekehitys keskittyy tällä hetkellä uusien tuotantomuotojen lisäksi energiatehokkuuteen. Voisi jopa sanoa, että energiatehokkuudesta on tullut päivän sana.  Teollisuutemme kuluttaa 42 % kaikesta tuotetusta sähköstä, jolloin siellä piilee myös mahdollinen energiansäästöpotentiaali.

Etsimällä ratkaisuja ympäristöhaasteisiin luomme työpaikkoja ja tulevaisuuden vientituotteita. Vaasan seudun suurten energiateknologiayritysten on arvioitu generoivan seudun eri alihankkijayrityksissä vähintään yhden työpaikan jokaista omaa työntekijäänsä kohden. Arvion mukaan Pohjanmaalla on 120 pk-yritystä energiateknologian alihankkijoina, joiden palveluksessa on noin 10 000 henkeä.

Energiasta puhuttaessa on hyvä muistaa, että emme tee ympäristötyötä vain itsellemme vaan myös lapsillemme. Nyt rakennettavat talot ovat käytössä vielä vuosikymmenien päästä, joten ei ole yhdentekevää, kuinka energiatehokkaita niistä tehdään.

Kokoomus haluaa olla rakentamassa yhteiskuntaa, jossa työn tekeminen ja yritteliäisyys kannattavat, sillä kaikkien suomalaisten hyvinvointi luodaan työnteolla. Samalla voimme rakentaa menestystä, josta myös luonto ja ympäristö hyötyvät.

Petri Pihlajaniemi
kansanedustaja (kok.)

151

 

Seminaari 10.4.
Bio Dux, Kristiinankaupunki

Suupohja - matkalla eteen- vai taaksepäin?

 

Ilmoittautumiset ja lisätietoja osoitteesta hanna-leena.pihlajaniemi(at)netikka.fi