PETRI PIHLAJANIEMI

Petri Pihlajaniemi

 

Syntynyt 23.8.1968 Kristiinankaupungissa.

Siviilisääty: avioliitossa
Ammatti: kansanedustaja, yrittäjä

Carlsrontie 315
64100 Kristiinankaupunki
050 512 1952

petri.pihlajaniemi@eduskunta.fi

 

Suupohjan alueen tukiyhdistys

Silta yli merenkurkun?

Miltä kuulostaisi suora tieyhteys yli merenkurkun? Tasaisin väli-ajoin nousee keskusteluun mahdollinen silta Vaasan ja Ruotsin Uumajan välille. Rannikkojen etäisyys tuolta kohdalta on noin 70km, mutta rannikoiden välillä olevat saaret lyhentäisivät yhtenäisen sillan pituutta noin 40 kilometriin.

Merenkurkun siltaa useammin lehtien palstoilla keskustellaan kaupunkien välisen laivaliikenteen parannustarpeista. Voisiko silta aidosti olla mahdollinen ja korvata jonain päivänä lauttaliikenteen?

Vuosien varrella Merenkurkun sillasta on esitetty monia vaihtoehtoja, niin koko siltoja, kuin silta-tunneli yhdistelmiä.  Yhtenä uusimpana ideana on, että sillan rakentamisen yhteydessä muodostui samalla myös vihreän sähkön tehokas energiaväylä, jossa käytettäisiin hyväksi niin tuulienergiaa, aaltovoimaa kuin aurinkoenergiaakin.

Manner-Euroopan näkökulmasta Suomi on kuin saarivaltio. Silta merenkurkun yli voisi vähentää tätä saarivaltionäkökulmaa. Siinä missä silta palvelisi energiaväylänä, se olisi viennin ja kaupankäynnin väylä. Tällaisena väylänä se olisi ennen kaikkea mahdollisuus Vaasan ja Pohjanmaan alueille, kuin keski-suomellekin. Samalla se toimisi mahtavana kulkuväylänä aina Venäjälle saakka. Uskon, että silta ei kuitenkaan ole vain liikennettä ja uusiutuvaa energiaa lisäävä hanke, vaan toisi tullessaan uudenlaisen mahdollisuuden ja piristysruiskeen myös matkailuelinkeinolle.

Entä rahoitus? Uskoisin, että hankkeelle voitaisiin saada EU-rahaa, kahden maan välisenä hankkeena. Hankkeessa olisi myös loistava brändihankkeen mahdollisuus, sillä hanke varmasti kiinnostaisi ympäri maailmaa. Uudenlaiset energiantuotantomuodot toisivat myös euroja projektiin, sillä varmasti moni energiayhtiö olisi hankkeesta kiinnostunut. Tällöin valtioiden panostus hankkeeseen verovaroin jäisi kohtuulliselle tasolle. Luonnollisesti sillalle tulisi asettaa myös siltamaksu Tanskan siltojen tapaan, mutta hinta tulisi olla kohtuullinen.

Mielestäni hanketta ei enää tulisi haudata muiden hankkeiden alle, vaan se tulisi nostaa esille ja viedä valmisteluun. Nyt olisi aika aidosti miettiä sillan tuomat mahdollisuudet, rahoituskuviot ja tulevaisuuden näkymät.

Petri Pihlajaniemi
kansanedustaja (kok.)

151

 

Seminaari 10.4.
Bio Dux, Kristiinankaupunki

Suupohja - matkalla eteen- vai taaksepäin?

 

Ilmoittautumiset ja lisätietoja osoitteesta hanna-leena.pihlajaniemi(at)netikka.fi