PETRI PIHLAJANIEMI

Petri Pihlajaniemi

 

Syntynyt 23.8.1968 Kristiinankaupungissa.

Siviilisääty: avioliitossa
Ammatti: kansanedustaja, yrittäjä

Carlsrontie 315
64100 Kristiinankaupunki
050 512 1952

petri.pihlajaniemi@eduskunta.fi

 

Suupohjan alueen tukiyhdistys

Menestyvät yritykset takaavat Suomen hyvinvoinnin

Tiistaina Kokoomus julkaisi työllisyyttä ja talouskasvua pohtineen työryhmän raportin eli 30 konkreettista toimenpide-esitystä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.
Suomalaisen työn ja siitä syntyvän hyvinvoinnin puolustaminen on edelleenkin yksi Kokoomuksen tavoitteista.

Olen tasaisesti pitänyt yllä keskustelua työstä ja yrittäjyydestä ja kirjoitinkin siitä viimeksi marraskuussa kolumnissani.  Nyt julkaistussa raportissa on yrittäjän näkökulmasta useita tärkeitä konkreettisia ehdotuksia siitä, mihin suuntaan meidän tulisi kulkea. Suomen on jatkossakin oltava maa, jossa työnteon kannattavuus, yrittäminen ja taloudellisen toimeliaisuuden lisääminen varmistavat hyvinvointiyhteiskuntamme säilymisen myös tulevaisuudessa, kun väestömme ikääntyy. Tämän mahdollistavat vain menestyvät yritykset, aktiivinen ja positiivinen yrittäjähenki.

Suuria yrityksiä syntyy maahamme yhä vähemmän. Valtaosa yrityksistämme työllistää vain itse yrittäjän. On surullista että vain 6.1 prosenttia aloittelevista yrittäjistämme uskoo työllistävänsä vähintään 20 ihmistä viiden vuoden kuluttua yrityksensä perustamisesta. Tämä kertoo siitä, että kannustimia uuden työntekijän palkkaamiseen tulisi lisätä luomalla instrumentti, joka helpottaa ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Raportti ehdottaakin, että ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tukea laajennettavaksi koko maahan. Samalla ehdotetaan mahdollisuus tuen piirissä olevassa työsuhteessa olevalle, vuoden mittaisen koeajan käyttö. Tällä voitaisiin kannustaa yrittäjiä lopettamaan yksin kahden ihmisen työn tekeminen ja palkkaamaan toinen työtekijä. Tällöin sekä yrittäjälle, että työnhakijalle syntyisi win-win -tilanne.

Työllisyyden ja talouskasvun raportti rohkaisee Suomalaisia yrittäjän tielle ja yrittäjiä kasvattamaan omaa toimintaansa. Emme tarvitse tiheämpää yritystukiviidakkoa, vaan ennen kaikkea selkeää ja kannustavaa toimintaympäristöä. Siksi myös yrittäjäriskiä tulee madaltaa jatkossa kehittämällä yrittäjien sosiaaliturvaa vastaamaan palkansaajan sosiaaliturvan tasoa, sekä luomalla mahdollisuus yrittäjän henkilökohtaiseen konkurssiin. Edelleenkin moni 90-luvun laman alla konkurssin tehneistä yrittäjistä maksaa velkojaan ja elää epäonnistuneen maineen viitta harteillaan.

Positiivinen asenne yrittäjyyteen syntyy useasti jo nuorena. Olen puhunut paljon yrittäjäkasvatuksesta ja sen ottamista oppiaineeksi oppilaitoksiin. Raportti ehdottaakin yrityspajojen perustamisesta ammatillisiin oppilaitoksiin ja ammattikorkeakouluihin. Yrityspajoissa opiskelijat voisivat käynnistää yritystoimintaa ja tuottaa t&k -palveluita alueen yrityksille. Yrittäjyys, opinnot ja yritysyhteistyö alueen yritysten kautta yhdistyisivät tätä kautta hienosti ja toisivat lisäarvoa niin oppilaitoksille kuin itse opiskelijoille. Tällä voitaisiin parantaa mielikuvaa yrittäjyydestä ja madaltaa kynnystä lähteä yrittäjäksi. Työelämään siirryttäessä yhä useampi nuori voisi pitää yrittäjyyttä aitona vaihtoehtona.

Petri Pihlajaniemi
kansanedustaja (kok.), yrittäjä

151

 

Seminaari 10.4.
Bio Dux, Kristiinankaupunki

Suupohja - matkalla eteen- vai taaksepäin?

 

Ilmoittautumiset ja lisätietoja osoitteesta hanna-leena.pihlajaniemi(at)netikka.fi